Boríték

A boríték a levélpapír mellett a másik kiemelt jelentősségű ügyviteli nyomtatvány. A céges boríték a céges arculathoz igazítva segíti vállalkozása egységes megjelenését a piacon.
Boríték nyomtatás, boríték gyártás, gépi borítékolás és megszemélyesítés (perszonalizálás). Digitális- és ofszetnyomdai munkák, nyomdai előkészítés és grafikai tervezés elsősorban vállalkozásoknak. Legelterjedtebb borítékok: LC6 szilikonos boríték, LA4 szilikonos boríték, LC6/5, TC4 tasak.

A boríték nyomtatást azoknak a cégeknek érdemes rendelni, akik rendszeresen küldenek ki levelet ügyfeleiknek. A nyomtatott borítékot nagyobb ügyfélkörnél már célszerű megszemélyesíteni és a leveleket gépi borítékolással tölteni. A gépi borítékolás kiemelkedő fontosságú a DM levél készítésnél. A borítékolást és a perszonalizálást megrendelheti nálunk is, de saját géppel illetve manuálisan is végezheti.

Legáltalánosabb borítékok:
LC6 sziklikonos boríték 114 mm x 162 mm, LA4 sziklikonos boríték 110 mm x 220 mm, LC6/5 boríték 114 mm x 229 mm, LC5 boríték 162 mm x 229 mm, TC4 tasak 229 mm x 324 mm
Árajánlat kérés előtt figyeljen a boríték méretek kiválasztására. Melyik méret a legmegfelelőbb az adott küldeményhez, mennyibe kerül a feladása a postán, a borítékolás, a boríték címzése (megszemélyesítés) gépiesíthető-e a választott boríték mérettel.

Melyiket válasszam?
A borítékokon a záró fül a hosszabbik oldalon helyezkedik el. A tasakon a záró fül a rövidebb oldalon helyezkedik el.

Melyik zárási módot válasszam?
Az enyvezett boríték használata idejétmúlt, de gépi borítéktöltésre ez alkalmas. Az öntapadó ragasztási technológiával készült borítékot nem kell nedvesíteni, de hosszabb idő elteltével veszít a ragasztóképességéből. A legújabb technológia eredménye a szilikonos boríték.

Ablak nélküli vagy ablakos borítékot válasszak?
Ablakos borítékot akkor célszerű választani, ha a borítékba kerülő levélen megjelenik a címzett neve és címe. Ebben az esetben a borítékba kerülő számlalevelet, DM levelet, hírlevelet kell megszemélyesíteni (perszonalizálni), majd nagy példányszám esetén gépileg borítékolni. Magyarországon kétféle standard ablakméret létezik: 35 x 90 mm és 45 x 90 mm. Az ablakos borítékokon belül is lehet enyvezett, öntapadó vagy szilikonos borítékot választani.

Az LC6-os méret a kisméretű levelező boríték, aminél az A4-es papírt negyedbe kell hajtani; az LC5-ös méret a közepes méretű boríték, aminél az A4-es lapot egyszer kell félbe hajtani; hogy beleférjen a borítékba. Az LC4-es méret a nagy méretű boríték, amibe belefér egy vagy több A4-es lap, hajtogatás nélkül. Az LA4-es méret levező méretű boríték, amibe az A4-es papírt két párhuzamos hajtással kell hajtani, hogy beleférjen a borítékba.

Az LC6/5-ös méret a francia levező méretű boríték, amibe A4-es papírt két párhuzamos hajtással kell hajtani, hogy beleférjen a borítékba. Az LA4 és az LC6/5-ös boríték között csak pár milliméter különbség van, az LC6/5-ös borítékot akkor érdemes használni, ha több lapot szeretnénk elküldeni, vagy ha a borítékolás automata géppel történik, mert a gépek nagy része csak a LC6/5-ös borítékkal tud dolgozni.

Nyomdánk vállalja borítékok nyomtatásást, a levelek borítékolását, megszemélyesítését (perszonalizálását) is.